Er zijn grenzen

Er zijn grenzen aan vrijheid, verdraagzaamheid en tolerantie. Een goed mens zijn alleen is niet voldoende om aan een vredige samenleving bij te dragen waar mensen in gelijkheid en saamhorigheid kunnen samenleven. Goedheid wordt vaak verward met zwakte. Daarom zullen er altijd er mensen zijn die misbruik willen maken van je goedheid. Zij zien het als je zwakte.

Verdraagzaamheid en tolerantie zullen dus steeds beschermd moeten worden tegen kwaadwillenden die het verschil tussen goedheid en zwakte niet kennen. Vrijheid en gelijkheid voor iedereen kan per definitie alleen gelden voor gelijkgestemden, voor mensen die ook jou je vrijheid en gelijkheid gunnen, niet voor mensen die vrijheid zien als een vrijbrief voor misbruik of die het recht op gelijkheid gebruiken om zich als groep af te zonderen of zich af te zetten tegen degenen die hun als hun gelijken willen zien.

Tolerantie houdt op waar vreedzaamheid bedreigt wordt, verdraagzaamheid neemt af als misbruik van die verdraagzaamheid toeneemt, goedheid verandert in hardheid wanneer dat goede beschermd moet worden. Een goed mens zijn betekent dat je iemand een tweede kans geeft of desnoods een derde, niet dat je je ogen sluit voor zijn tekortkomingen. Je neemt iemand in huis die geen onderdak heeft, je geeft iemand te eten die geen eten heeft, je probeert die persoon te helpen om op eigen benen te staan zodat hij ooit zijn eigen huis en zijn eigen eten kan verdienen. Zodat hij ooit ook op zijn beurt zijn huis kan openstellen voor wie onderdak nodig heeft en eten kan geven aan wie honger heeft. Goedheid kan zich verspreiden, net zoals geluk.

Maar wanneer je in je goedheid iemand in huis neemt die alleen maar je koelkast leegmaakt, je CD’s steelt en verkoopt en tegen zijn vrienden zegt dat jij een zwakkeling bent waar zij in alle vrijheid ook gerust gebruik van kunnen maken, dan is het tijd om die gast weer terug te sturen naar waar hij vandaan kwam en je deur te sluiten. Desnoods met geweld, hoezeer je in principe ook tegen geweld bent. Want er zijn grenzen aan vrijheid, verdraagzaamheid en tolerantie.

We willen allemaal graag iets goeds voor een ander doen, maar wanneer dat wordt beantwoord met ondankbaarheid en misbruik van onze goedheid dan moeten wij niet onze ogen daarvoor sluiten maar hard en onverbiddelijk optreden, om het goede in onszelf te bewaren voor wie het wel verdient, en niet zwak te zijn.

Maar laten we ook niet alleen maar hard en onverbiddelijk zijn zonder ooit ons huis open te stellen voor wie we daar echt mee helpen, want in dat geval zijn we maar weinig anders dan degenen die er misbruik van maken: liefdeloos en onverschillig.

Niet bang zijn, maar wees duidelijk en stel je grenzen.

Eric

Over ericbarkman

Soms moet ik gewoon wat kwijt
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s